Login with Social

Facebook Google
Shuffle

Woning L&C te Hasselt

Verbouwing van een rijwoning

Afgewerkt begin 2014

 

De indeling en de structuur van het hoofdgebouw zijn goed voor aanvang van de verbouwing. Maar de bestaande achterbouw is in slechte bouwkundige staat. Een hedendaagse badkamer en keuken ontbreken in de woning. De opdrachtgevers starten met een vrij goed omschreven idee voor de verbouwing. Er zou achteraan een nieuwe gelijkvloerse aanbouw komen met daarin keuken en bergruimte. Na een intensief ontwerpproces waarbij diverse mogelijkheden schetsmatig werden afgetoetst, is er uiteindelijk gekozen voor een totaal andere oplossing.

In plaats van een diepe gelijkvloerse aanbouw, wordt er een mindere diepe aanbouw op 2 niveaus gerealiseerd. De keuken komt niet in de nieuwe aanbouw, maar vooraan in het hoofdgebouw. Omwille van de stedenbouwkundige voorschriften wordt de nieuwe achtergevel, die volledig in glas wordt uitgevoerd, schuin geplaatst. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de oostenzon maximaal wordt binnengehaald. De lichtinval in het hart van de woning wordt zo gemaximaliseerd.

De nieuwe aanbouw vormt als het ware de verticale ader die het gelijkvloers en de verdiepingen van de bestaande woning met elkaar verbindt. De bureauruimte wordt ingericht op de verdieping van de bestaande woning, maar via de vide boven de leefruimte op het gelijkvloers, is er toch een maximaal contact. En bovendien is door het in grondoppervlakte beperken van de aanbouw, de oppervlakte van de stadstuin quasi verdubbeld.

Bekijk dit project

Woning B&C te Brugge

Uitbreiden van een halfopen woning

Voltooid in 2015

 

Deze halfopen woning staat op een perceel waarop er geen uitbreidingsoppervlakte meer over is. Om de woning toch te verruimen, hebben we een strak balkvormig volume in het dak geschoven. Zo is de bruikbare vloeroppervlakte toch bijna verdubbeld.

Het nieuwe volume is aan de voorzijde afgewerkt met een houten gevelbekleding uit planken met variërende breedtes. Aan de zijkant hebben de opdrachtgevers gekozen voor een plaatmateriaal.

Bekijk dit project

Woning HS in Olen

Verbouwen van een vrijstaande woning

In uitvoering


Dit kleine huisje in Olen wordt uitgebreid en voorzien van een nieuwe verdieping. De woning wordt volledig gerenoveerd. Na afloop van de werken zal er niet veel meer terug te vinden zijn van het oorspronkelijke huis. De woning wordt niet alleen uitgebreid, maar ook ingrijpend energetisch gerenoveerd. Het nieuwe geheel wordt volledig geïsoleerd en voorzien van een nieuwe gevelsteen.

Op het gelijkvloers komt er een uitbreiding met keuken die helemaal gericht is naar de ruime tuin. Op de eerste verdieping worden er slaapkamers, een badkamer en een dressing voorzien. De zolderruimte wordt een technische ruimte, waar alle installaties ondergebracht worden.

Bekijk dit project

Woning B&F te Overhespen

Nieuwbouw van een lage energiewoning in houtskelet

Voltooid in augustus 2017

 

Dit ontwerp is gegroeid door de studie van de woonwensen en het budget. Er is gekozen om een compacte woning te bouwen met een relatief eenvoudige structuur. Op het gelijkvloers wordt, hoewel de voorschriften dieper bouwen toelaten, dezelfde bouwdiepte aangehouden als op de verdieping. Om de ruimte toch te maximaliseren, krijgt de woning een hellend dak.

 Het geheel wordt uitgewerkt met een strakke detaillering en een sobere materiaalkeuze. Dat maakt van de woning, ondanks de stereotiepe vormgeving, toch een heel hedendaags geheel.

Bekijk dit project

Woning N&N te Oostende

Verbouwing van een rijwoning

Project voltooid zomer 2015


Bij deze belle-etagewoning situeren de leefruimte en keuken zich op de verdieping een niveau hoger dan de tuin. Om de minimale keuken wat uit te breiden en te moderniseren wordt er achteraan een beperkte uitbouw gedaan. Om het contact met de tuin te behouden komt er een buitentrap in metalen open roosters, zodat er ook nog voldoende licht wordt doorgelaten naar de kelderverdieping.

Bekijk dit project

Woning K&T te Rukkelingen

Verbouwen van een halfopen woning tot woning met praktijkruimte

Uitbreiding en interne verbouwing voltooid in december 2017
Gevel nog te isoleren en af te werken


Een uitdagend project voor Oost West ARCHITECTUUR op de taalgrens: het inrichten van een kinesitherapiepraktijk in een bestaande woning met verschillende niveauverschillen.

De praktijkruimte wordt ingericht op het gelijkvloers van de bestaande woning. Hier ligt het vloerpas een halve meter boven het niveau van de straat. Een hellend vlak zorgt ervoor dat de praktijk voor iedereen toegankelijk is.

De bestaande achterbouw wordt afgebroken en vervangen door een nieuwe uitbouw. Hierin worden de verschillende private woonfuncties ondergebracht. Om een optimale aansluiting met de ruime tuin te garanderen wordt er nog een extra niveauverschil gemaakt. De nieuwe uitbreiding ligt op hetzelfde niveau als de tuin en omvat de keuken, eetplaats en zitplaats. De trap naar de nieuwe uitbreiding loopt over de volledige breedte van de ruimte. Zo is het eerder een meubelstuk dat deel uitmaakt van de inrichting dan een hindernis. 

Bekijk dit project

Woning M&C te Genk

Bouwen van een lage energiewoning in houtskelet

Voltooid in maart 2012

 
Het bouwperceel voor deze lage energiewoning ligt in de buitenrand van Genk. Aan de overzijde van de straat strekt zich een groot bos uit. Om tegemoet te komen aan de vraag naar een duurzame woning, is er gekozen voor een houtskeletwoning.
 
De indeling van de woning is heel open en er op gericht om zo veel mogelijk natuurlijk licht binnen te laten. De grote centrale vide kost misschien wat extra vloeroppervlakte, maar geeft des te meer een ruimtegevoel. Bovendien zorgt het grote raam aan de vide ervoor dat er nog meer licht binnen komt.
Ook via de verdieping komt er zonlicht tot diep in de woning binnen. Niet alleen zijn er de grote raamstroken op voor- en achtergevel, er is ook de glasstrook in het dak. In de winter wordt er op die manier maximaal geprofiteerd van de zonnewarmte. In de zomer zorgen de grote dakoversteken en de screens ervoor dat oververhitting tegengegaan wordt.
 
In de vormgeving van de woning is er gezocht naar een manier om de wensen van de opdrachtgevers zo goed mogelijk te verzoenen met de verkavelings-voorschriften. Dit ontwerp toont ook aan dat kiezen voor een houtskeletbouw geen belemmering van de ontwerpvrijheid hoeft te betekenen. En ook al is deze woning niet de meest compacte kubus, er wordt toch erg goed gescoord qua energieprestaties.
 

Energieprestaties

De goede EPB-score is vooral te danken aan een doorgedreven isolatie, de zeer goede luchtdichtheid en de integratie van een mechanisch ventilatiesysteem D. De bewoners hebben hier gekozen om het beschikbare budget in eerste instantie te investeren in ruimte en isolatie. Daarnaast zijn alle voorzieningen aanwezig om op een eenvoudige manier achteraf nog hernieuwbare energie te kunnen plaatsen. Zo zijn de fotovoltaïsche zonnepanelen pas in 2018 geplaatst.

Bekijk dit project

Woning Y&E te Kozen

Uitbreiding van een vrijstaande woning


Melding en start werken in mei 2015
Voltooid in januari 2016

Deze woning die eind jaren '80 gebouwd werd, heeft aan de achterzijde eerder kleine ramen. Het contact met de tuin is daardoor heel beperkt. De eigenaars willen graag meer lichtinval en een beter zicht op de tuin.

Er wordt beslist om een gelijkvloerse aanbouw te zetten die de breedte van het oorspronkelijke terras inneemt. Omdat de aanbouw kleiner is dan 40 m², volstaat het om een melding te doen. Hierdoor kunnen de werken vlot van start. Intern krijgt de woning ook een grondige update.

Dankzij de grote ramen in de achtergevel, is er nu een ruim zicht op de tuin. Om oververhitting op zonnige zomerdagen te voorkomen wordt er een luifel voorzien. 

Bekijk dit project

Woning L&J te Genk

Afbraak en heropbouw van een vrijstaande woning

Voltooid in 2016

Op dit bouwperceel staat er eerst een kleine bouwvallige woning. Deze woning wordt volledig afgebroken. Daarna wordt er centraal op het perceel een nieuwbouwwoning gebouwd met één bouwlaag en een hellend dak. De opdrachtgevers kiezen ervoor om zowel de leef- als de slaapvertrekken op het gelijkvloers te houden. De ruimte onder het dak wordt als zolder gebruikt. Maar alles wordt op zo’n manier opgevat dat er in de toekomst nog slaapkamers kunnen gemaakt worden.

Om een maximale lichtinval in de leefruimtes te bekomen, wordt er achteraan de woning gewerkt met een hoger volume. Dit volume wordt extra geaccentueerd door de keuze voor een ruwe gevelafwerking.

Bekijk dit project

Woning G&K te Oostkamp

Renovatie van een halfopen woning

Interne verbouwing voltooid in 2010
Gevelbepleistering afgewerkt in 2012


Deze halfopen woning in het centrum van Oostkamp onderging enkele eerdere verbouwingen alvorens het gelijkvloers in 2010 grondig wordt aangepakt door Oost West ARCHITECTUUR

De bestaande centrale gang maakt plaats voor een inkomsas dat enerzijds toegang geeft tot de privévertrekken en anderzijds tot de bureauruimte. De ruimte die oorspronkelijk door de gang wordt ingenomen, wordt nu bij de zitruimte gevoegd. De oude muur tussen het hoofdgebouw en de reeds verbouwde aanbouw gaat eruit, zodat er één grote gelijkvloerse leefruimte met open keuken ontstaat. Dankzij deze beperkte ingrepen wordt er op een niet zo grote oppervlakte een groot ruimtegevoel gecreëerd.

De bureauruimte wordt apart gehouden, zodat deze bruikbaar is als praktijkruimte. Om toch het contact met de leefruimtes te behouden, wordt er een grote schuifdeur geplaatst tussen leefuimte en bureau. Met openstaande deur lopen wonen en werken in mekaar over. Als er geconcentreerd gewerkt moet worden of als er klanten langskomen, dan wordt de deur gesloten en vormt het bureau een aparte entiteit.

Bekijk dit project

Woning M&J te Genk

Renoveren van een vrijstaande woning

Voltooid in 2010

Deze woning krijgt een grondige update, zonder uit te breiden. Door de tussenmuur tussen keuken en leefruimte te verwijderen, wordt er een mooie open leefruimte en een ruime hedendaagse keuken gecreëerd. Op de verdieping wordt de badkamer op een heel eenvoudige manier wat ruimer gemaakt, door een ongebruikte schouw af te breken. Zo is er naast het bad ook nog plaats voor een douche.

Bekijk dit project
Powered by Datalink | Copyright © 2019
Copyright content : Oost-West © 2019 | Privacybeleid